Kwiatowa Książka kucharska2 min przeczytaj

Zupa ze stokrotek? Indyk w winie z płatkami róży? Zupa truskawkowo-bratkowa? Brzmi pysznie, prawda? Jednak czy ktoś w was zdobyłby się na odwagę by urozmaicić swoją kartę dań o kwiaty? Dlaczego nie! Wystarczy trochę wyobraźni, chęci i do dzieła. W dzisiejszym poście prezentujemy wam przepisy na powyżej wymienione pyszności 🙂

zupa truskawkowo bratkowa

Ciekawostką jest, że kwiaty w gastronomii nie są żadną nowością. Są obecne na talerzach od wieków, pierwsza wzmianka pochodzi z 140 roku pne. Kwiaty nie tylko cieszą oko, mogą być równiez alternatywnym składnikiem naszego menu. Można je jeść na surowo, gotować, suszyć, a nawet kandyzować. Są zdrowe, smaczne i zawierają mnóstwo witamin. Jednak zanim zabierzemy się za gotowanie, trzeba zapoznać się z najważniejszą informacja, czyli z tym, które kwiaty są jadalne i nieszkodliwe dla zdrowia. Takową listę znajdziesz tutaj. Po zapoznaniu się z nią zapraszamy do niesamowitej zabawy jaką jest gotowanie lub pieczenie, zależnie od Twoich dzisiejszych chęci i intencji 🙂

Nasza propozycja menu: Przystawka: Zupa ze stokrotek; Danie główne: Indyk w winie z płatkami róży; Deser: Zupa truskawkowo-bratkowa

indyk w sosie rozanym

Zupa ze stokrotek: 1 l wywaru,kilka suszonych grzybów, ew. szczypta kminku, 1 łyżka kaszy manny, garść listków i kwiatków stokrotek, 1 pęczek młodej dymki ze szczypiorkiem, 4 jaja. 1 łyżka masła, sól, pieprz, szczypiorek.

Grzybki gotujemy na wywarze razem z kminkiem, gdy będą miękkie dodajemy zrumienioną na suchej patelni kaszę , gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy umyte drobno pokrajane stokrotki i zagotowujemy. Doprawiamy drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na masle jajecznicę.Nakładamy do talerzy trochę jajecznicy, posypujemy posiekaną dymką i zalewamy zupą ze stokrotek, do dekoracji można wrzucić kilka kwiatków.  A tutaj znajdują się przepisy na danie główne i deser.

FloraQueen życzy smacznego. Podoba Ci się nasza kwiatowa książka kucharska? podziel się z nami opinią w komentarzach. Z racji tego, że zbliża się Boże Narodzenie, zapraszamy Ciebie do naszego świątecznego katalogu prezentów.

READ  Przewodnik po symbolice barw tulipanów

Anna Mencel

smacznego

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One thought on “Kwiatowa Książka kucharska2 min przeczytaj

  1. Fery

    Paul,I like the new USCF Rule Ammendment If the player on move drops or ivnendrtaatly moves a piece to an unintended square due to food related issues as a result of club or tournament pressure to subsidize restruants, hotels, bars, or coffee shops who host game play, that player is allowed to stop the clock, clean the piece, move the piece to the intended square, and then hit the clock. Tim Brennan is the host of . He is always looking for new chess related material and humorous stories. Don’t be shy to contribute.Best regards,Pete

Comments are closed